december 2020, Verslag van Esmée Begemann, foto's van Arjen Boerman

 

2

Ondanks alle beperkingen kon de Sinterklaasactie van dit jaar toch doorgang vinden. Vele vrijwilligers en sponsoren hebben geholpen om te zorgen dat ruim 300 kinderen uit 133 gezinnen toch Sinterklaas konden vieren.

 

 

Per 1 januari 2021 beginnen er twee nieuwe coördinatoren. We zijn heel blij dat het gelukt is om twee mensen te vinden die samen met de in oktober begonnen hoofdcoördinator nu het nieuwe team van Voor Elkaar Leiden e.o. gaan vormen.

Marc Aldewereld start per 1 januari als coördinator
van SchuldHulpMaatje.
Hij is binnen het werk van de Stichting al een bekende en we zijn blij dat hij met al zijn ervaring onze organisatie op deze manier komt versterken. Marc heeft een groot sociaal hart en zet zich graag in om het werk van alle vrijwilligers te ondersteunen. 

       

Maartje Harinck start per 1 januari als coördinator van JobHulpMaatje en Hulp in Praktijk.
Zij komt vanuit een commercieel bedrijf, heeft ervaring als accountmanager en brengt daarnaast veel enthousiasme mee. Maartje is een verbinder en wil zich graag dienstbaar inzetten voor de samenleving. 

marc v2 maartje v2

Samen met hoofdcoördinator Barbera Bikker is dit dus het nieuwe team. Naast het ondersteunen van de vrijwilligers bestaat hun werk uit het onderhouden van alle contacten met organisaties, gemeenten, bedrijven, fondsen, kerken, studentenverenigingen en andere betrokkenen in het welzijnswerk. 

Dit betekent dat we ergens in 2021 afscheid gaan nemen van de mannen van het eerste uur: Jan Kruidhof en Johan de Gier. De overgangsfase is in oktober gestart en zal in de komende maanden met de twee nieuwe coördinatoren doorgaan. We informeren je later over hoe we het afscheid vorm willen geven in de hoop dat er dan ook weer meer mogelijkheden zullen zijn voor een fysiek afscheid.

Lees verder onze Kerstnieuwsbrief

Barbera Bikker (45) volgt per 1 oktober 2020 Jan Kruidhof op als hoofdcoördinator

Kruidhof treedt terug en blijft als bestuurslid betrokken bij de stichting die hij 10 jaar geleden oprichtte

door Chris Sol, secretaris Voor Elkaar Leiden

Onder stichting Voor Elkaar Leiden e.o. vallen projecten zoals SchuldHulpMaatje, JobHulpMaatje, HipHelpt en Serve the City, met zo'n 300 vrijwilligers. Deze projecten zijn niet meer weg te denken in het aanbod van hulp aan mensen die het hard nodig hebben in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten. Jan Kruidhof: "Na 10 jaar pionieren is het tijd om het stokje aan iemand anders over te geven. Ik ben dankbaar en blij dat er een bekwame opvolger is."

Barbera Bikker

De zware maar uitdagende taak van Henri Lenferink

Informatief vragenuur tijdens virtuele Prinsjesdagborrel

door Tim Brouwer de Koning, met foto's van Maarten Boersema

Met een net zo veilige als afstandelijke online Prinsjesdagborrel heeft GIDS (Geloof In De Samenleving) Leidersnetwerk Leiden e.o. het najaar ingeluid. Burgemeester Henri Lenferink praatte via een Zoom-verbinding belangstellenden bij over zijn taken als hoofd van de veiligheidsregio. ,,Gelukkig hebben we de parken niet hoeven sluiten.’’

Gids 2

"Het niet hebben van werk, raakt voor mensen de kern van het bestaan"

Het ‘samen staan we sterk’ is dan letterlijk van toepassing

door Ruud Meester

Dat onder invloed van corona alles verandert mag als understatement worden genoemd; er zijn ook belangrijke zaken die onveranderd van belang zijn. Niet gewijzigd is de organisatie van Jobhulpmaatje, waar een groep vrijwilligers met veel enthousiasme en inzet hulp bieden aan werkzoekenden. Ook het belang van werk en inkomen is onveranderd. In een vorig interview benadrukte Marc Aldewereld dat niet hebben van werk voor mensen de kern van het bestaan raakt. Ook dat is zeker niet veranderd.

samenwerken binnen de JobGroup

Wethouder Marleen Damen investeert in gezond en veilig

Betoog tijdens Netwerkontbijt maakt de tongen los

door Tim Brouwer de Koning, met foto's van Niek Bavelaar

Prikkelend is het zeker, het betoog dat Marleen Damen haar grote gehoor voorschotelt tijdens het netwerkontbijt van Geloof In De Samenleving (GIDS) Leiden. De Leidse wethouder rijgt vrijdag 31 januari belangwekkende sociale thema’s soepel aaneen in lunchcafé Deksels in de Hoge Mors. De menselijke maat staat daarbij centraal. ,,Leiden is een stad voor iedereen.’’

GIDS20200131 (4)GIDS20200131 (10)

Workshops SchuldHulpMaatje tijdens conferentie drukbezocht

Op dezelfde Prinsjesdag waarop het kabinet in Den Haag met miljarden goochelt, bundelen deskundigen in Leiden hun krachten om mensen met schulden te helpen. Zo’n tweehonderd deelnemers aan de conferentie ‘Leiden verder aan zet tegen armoede en schulden’ delen hun wijsheid in de Hogeschool Leiden, georganiseerd door de Werkplaats Sociaal Domein van de hogeschool en de gemeente en Kwadraad. Coördinator Johan de Gier van SchuldHulpMaatje Leiden e.o is een van de experts die workshops geven. Ruim veertig belangstellenden (beroepskrachten, vrijwilligers en studenten) vertelt hij hoe SchuldHulpMaatje te werk gaat.

alleen red je t niet

Ondersteuning goede doelen maakt deel uit van bedrijfsvisie

Wie goed doet goed ontmoet. Dat zou het motto kunnen zijn van Driebergen Accountants. Het gerenommeerde bedrijf uit Rijnsburg steunt stichting Voor Elkaar Leiden e.o. met geld en diensten. ,,Het gaat goed met ons bedrijf en wij willen graag wat bijdragen aan goede doelen.’’

Driebergen

Vanuit Serve the City hadden we dit voorjaar voor het 12e jaar hele diverse activiteiten. Omdat we het belangrijk vinden om betekenisvol te zijn voor burgers bij wie het anders gaat dan ze zouden willen. Met dank aan alle vrijwilligers en mensen die dit mogelijk maakten...

 voetbalMozaieken03tuintjesbomen (1)Mozaieken07

Tim Brouwer de Koning

Cursus ‘Bouwen aan je relatie’ vooral in trek bij jonge stellen

Op het gebied van relaties ben je nooit uitgeleerd. Dat stelt Jan Kruidhof, die met zijn vrouw Sjoukje en twee andere stellen de cursus ‘Bouwen aan je relatie’ geeft.

PMCring

Nieuwe staatssecretaris SZW Tamara van Ark doet veldonderzoek om werk goed te beginnen

Leiden – "Ik wil de wijk in en mensen spreken", zo luide de wens van de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark. Uitgebreid nam ze de tijd voor een mevrouw en een SchuldHulpMaatje die haar op dit moment als vrijwilliger begeleid. Samen met haar maatje deelde deze vrouw hoe zij terecht is kwam in een financieel problematische situatie. Van Ark was onder de indruk van haar openheid en de manier waarop zij hulp ontvangt van een SchuldHulpMaatje.

TamaraVanArk SHM 00

Met een warme en bemoedigende toespraak aan de vrijwilligers besloot Hare Majesteit Koningin Máxima op 17 februari 2016 haar bezoek aan SchuldHulpMaatje in de Hooglandse kerk in Leiden. De landelijk opererende vrijwilligersorganisatie vierde er het 5-jarig jubileum.

SchuldHulpMaatje is onder de naam SchuldHulpMaatje Leiden e.o. werkzaam in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten waar ruim 110 maatjes klaar staan om mensen met (dreigende) schulden te helpen. 

Koningin Leiden 01Koningin Leiden 02 

Maandagmiddag 23 maart tekende SchuldHulpMaatje Leiden e.o. een samenwerkingsovereenkomst met woningstichting Buitenlust in Oegstgeest. Dit betekent dat Buitenlust huurders met een serieuze betalingsachterstand verwijst naar de gratis hulpverlening van SchuldHulpMaatje. Wie de hulp accepteert en met het maatje aan het werk gaat om de financiële problemen op te lossen, krijgt een maand de tijd om orde op zaken te stellen en een betalingsregeling te treffen. 

Back to top
Back to top