Kerstgroet 2019

Schilderij van Sjoukje Kruidhof

Namens alle teams en het bestuur wil ik je bedanken voor je hulp, samenwerking, interesse, steun en betrokkenheid, op welke manier dan ook. We kijken dankbaar terug op hoe we er in 2019 voor elkaar konden zijn. 

O.a. via onze activiteiten:

SchuldHulpMaatje Leiden eo  

SchuldHulpMaatje om burgers met financiele problemen te helpen naar een financieel vrij leven [...] 

 JobHulpMaatje  

JobHulpMaatje om werkzoekenden via JobGroups en individueel bij te staan in hun zoektocht naar werk [...] 

 HiP Leiden  

HiP om Hulp in Praktijk te bieden aan burgers die even (n)iemand hebben [...]
 

 serve the Sintcity  

 Serve the City zodat kinderen tóch gezellig thuis Sinterklaas kunnen vieren [...]
 

  fietskliniek leiden  

 Fietskliniek met gangbare reparaties voor mensen die zelf geen fietsenmaker kunnen betalen [...]

 PMClogo  

Bouwen aan je Relatie cursus voor jonge stellen die willen bouwen aan een relatie die een levenlang mee kan gaan [...] 

 MClogo  

 Verder Bouwen aan je Relatie cursus voor stellen die al wat langer bij elkaar zijn en hun relatie willen verdiepen [...]

 GIDS Leidersnetwerk Leiden  

GIDS Leidernetwerk Leiden e.o. van lokale leiders die zich inzetten voor de samen-leving [...]  

 

Wij wensen je fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Ben je positief over ons werk? Je eventuele Kerst- of eindejaarsbijdrage wordt goed besteed! 

Met dank en vriendelijke groet,  

JanKJan Kruidhof  Facebook  image 2504612

Bestuuder/Coördinator Stichting Voor Elkaar Leiden e.o. 


VoorElkaarLeiden

Stichting Voor Elkaar Leiden e.o.  Facebook
Postbus 1131, 2302 BC LEIDEN
www.VoorElkaarLeiden.nl

 

30 november 2019, Verslag van Else van der Steeg, foto's van Arjen Boerman

Zaterdag 30 november is het tijd voor de jaarlijkse Serve the City Sinterklaas-inpakdag. In de weken er naar toe waren de voorbereidingen al in volle gang. Een groot aantal vrijwilligers had zich opgegeven om voor één of meerdere kinderen een cadeautje te kopen. Vandaag, 30 november, is het tijd om die cadeautjes in te pakken en te bezorgen bij families in Leiden en omstreken.

2019 (1)2019 (70)

Kleine happen uit een steeds grotere koek

door Tim Brouwer de Koning

De miljarden vliegen over tafel tijdens het drukbezochte Prinsjesdagontbijt van Geloof In De Samenleving (GIDS) Leiden in Grand Café De Stal. Twee dagen na de Miljoenennota laat Christiaan Rebergen, thesaurier generaal van het ministerie van financiën, zijn licht schijnen over de stand van het land. Welvaart is er volop, constateert de schatkistbewaarder uit Voorschoten, maar profiteert iedereen daar wel van?

PrinsjesdagontbijtVoorElkaarLeiden(1)

Mieke Bosse verkiest hofjes boven hoogbouw

Architecten doen het goed bij de netwerkontbijten van Geloof in de Samenleving (GIDS). In navolging van Nanne de Ru is het op verkiezingsdag 23 mei 2019 de beurt aan collega Mieke Bosse om de genodigden in Grand Café de Stal haar visie te ontvouwen. ,,Hofjes zoals in Leiden zijn er over honderd jaar nog steeds.’’

duurzaamwonensamenleven

De hang naar harmonie van top-architect Nanne de Ru

Bouwwerken staan ditmaal centraal tijdens het eerste netwerkontbijt van GIDS Leiden in 2019. Architect Nanne de Ru, medeoprichter van the Powerhouse Company, houdt een gloedvol betoog over exclusieve en inclusieve manieren van bouwen en doet dat in Grand Café De Stal Leiden, niet toevallig de plaats waar GIDS vijf jaar geleden van start ging.

GIDS (1)

Joanne van der Leun prikkelt gehoor tijdens Prinsjesdagontbijt

Misschien maakt gamen onze samenleving wel veiliger. Met die prikkelende stelling zet Joanne van der Leun haar 75-hoofdige gehoor tijdens het Prinsjesdagontbijt van het GIDS Leidersnetwerk Leiden e.o. aan het denken. Want van al die uren achter de computer raakt onze jeugd toch van het pad af? De Leidse sociologe en criminologe, decaan van de rechten faculteit van de Universiteit Leiden, heeft tijdens haar betoog in lunchcafé Deksels! vooral oog voor de andere kant van het gelijk.

DSC 1359

‘Inclusief’ netwerkontbijt met topondernemer Henk Willem van Dorp

Henk Willem van Dorp had gemakkelijk een vijf-gangendiner kunnen volpraten. De door de wol geverfde ondernemer deelde tijdens het 14de netwerkontbijt van het GIDS Leidersnetwerk Leiden e.o. (GIDSL) op vrijdag 18 mei waardevolle informatie met zijn grote gehoor in het Leidse lunchcafé Deksels! ,,Hoe krijgen wij het voor elkaar dat bedrijven meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opnemen?’’.

01

Leiderdorpse burgers met een hulpvraag, die geen familie of buren hebben die hen kunnen helpen, niet in aanmerking komen voor hulp bij bestaande organisaties en die ook geen hulp kunnen inkopen, kunnen m.i.v. 1 januari 2014 een beroep doen op HiP.

Al voor het 11e jaar organiseerden we Serve the City dagen, omdat we het mooi vinden om betekenisvol te zijn voor onze lokale samenleving. Een voetbaltoernooi met ex-gedetineerden, waterspektakel voor kinderen in Zuidwest, zomerklaar maken van tuintjes van mensen die dit zelf niet konden en die nergens hulp konden krijgen. Met dank aan alle vrijwilligers en mensen die dit mogelijk maakten...

 voetbaltuin3

Overgewicht in Franse dorpjes in 2 jaar gehalveerd

Voorkomen is beter dan genezen. Dat blijkt uit het betoog van Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden, over het thema ‘Preventie’. Tijdens een drukbezocht netwerkontbijt van GIDS Leiden in lunchcafé Deksels! legt hij uit hoe we de samenleving van onderaf veiliger kunnen maken. Preventie is volgens De Gouw wel ingewikkeld.

20180125GIDS 1

Oud-Staatsraad betreurt klaagzang over eigen risico in de zorg

Leiden – Bijna schiet het Prinsjesdagontbijt in het Leidse lunchcafé Deksels! de aanwezigen in het verkeerde keelgat. Dat komt door de allerminst hapklare brokken die spreker Hans Borstlap zijn gehoor voorschotelt. De voormalige Staatsraad trakteert de verzamelde ontbijters van GIDS (Geloof In De Samenleving) namelijk op een ongemakkelijk verhaal.

“De samenleving kraakt in zijn voegen”

Leiden – “Natuurlijk roep je ‘doe mee’ tegen iedereen die zich in de marge van de samenleving bevindt. Maar pas op dat niemand tussen wal en schip raakt. Er hoort ook een uitgestoken hand bij om iemand op weg te helpen.” Commissaris van de Koning Jaap Smit was op 18 september hoofdspreker tijdens het eerste Prinsjesdagontbijt van GIDS leidersnetwerk Leiden e.o. in restaurant Top Level.

Na 10 jaar Serve the City Leiden mochten we opnieuw geslaagde acties organiseren voor kwetsbare groepen en burgers met onvoldoende mogelijkheden en financien. Met dank aan alle vrijwilligers die dit (weer) mogelijk hebben gemaakt (de foto toont een paar van deze kanjers). 

M0M3 

Afgelopen zaterdag 9 juni 2015 kwamen SchuldHulpMaatjes uit Leiden en omstreken bijeen voor een inspirerende Maatjesmiddag in het Duinzigt College in Oegstgeest. Daar werden ze bijgepraat over het reilen en zeilen van de organisatie SchuldHulpMaatje Leiden e.o. Dit is een organisatie waarbinnen professioneel opgeleide Maatjes mensen helpen die vastlopen met hun financiën. 

100 schuldhulpmaatjes leideneo

Met de opleiding van 5 nieuwe Maatjes in november staan vanaf 13 december 2014 maar liefst 92 gecertificeerde vrijwillige SchuldHulpMaatjes paraat om mensen met financiële problemen bij te staan.

Onze aanpak is erop gericht dat we niet alleen `dweilen`, maar ook in een zo vroeg mogelijk stadium de ‘lekken’ opsporen, wanneer de problemen nog niet zo hoog zijn opgelopen.

Sinterklaas is een feest van gezelligheid, lekkers en cadeautjes. Echter, niet alle ouders zijn in de gelegenheid de zak van Sinterklaas te vullen. Daarom heeft het team van Serve the City Leiden een Sinterklaasactie op touw gezet, een gezamenlijke actie van de kerken in Leiden e.o.

Schuldhulpmaatje Leiden bestaat twee jaar

Een aantal keren een rekening niet betaald, vergeten en soms was het geld er gewoon even niet. Een bekeuring voor een bromfiets die niet verzekerd was, aanmaning op aanmaning, deurwaardes aan de deur en ondertussen werden de rekeningen steeds hoger door incassokosten. De schuld van Eduard (54 j.) en Nel Schonenkamp (54 j.) liep in drie jaar tijd op tot een bedrag van zo’n 15.000 euro. ,,Op een gegeven moment raak je het overzicht kwijt,” zegt Nel. Sinds begin december krijgt het stel hulp van Schuldhulpmaatje Leiden.

“Mevrouw zou het prettig vinden als iemand haar een bezoekje brengt of samen met haar op stap gaat in de buurt, bijvoorbeeld een boodschapje doen of wandeling maken in het park.”

Voor de meesten is gezelligheid-op-z´n-tijd heel normaal, maar als je de lijst met hulpvragen doorbladert, schrik je van de eenzaamheid. Gelukkig doen we daar iets aan en zijn we er voor elkaar, met Hulp in Praktijk. .

LEIDEN - "Schulden zijn zo gemaakt, maar het duurt vaak jaren ze af te lossen. Mensen met financiële problemen schamen zich en zoeken te laat hulp", zegt Johan de Gier, vrijwilliger en coördinator van SchuldHulpMaatje Leiden e.o.

Vrijwilligers helpen bij het oplossen van schulden “Vaak schamen mensen zich voor schuld” Leiden. Interkerkelijke organisatie Stichting Voor Elkaar Leiden startte 6 februari 2012 in Leiden en Leiderdorp met SchuldHulpMaatje. Zij helpen mensen die zich flink in de schulden hebben gestoken en hier zelf niet meer uitkomen. Persoonlijke één-op-één aandacht is de kracht van het project.

LEIDEN - Dansmuziek en een barretje met een tap hadden voor wat meer drukte kunnen zorgen op de slotdag van de actie Serve the City aan de Topaaslaan, zeiden buurtbewoners. Maar de hulp bij klussen die de vrijwilligers van Serve the City boden werd wel op prijs gesteld!

"Helpen is HiP". Onder dit motto startte HiP (Hulp in Praktijk) in Leiden een hulplijn voor mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse dingen en geen beroep kunnen doen op een eigen sociaal netwerk. Zaterdag 16 april 2011 opende wethouder Roos van Gelderen de hulplijn op een centraal punt in de stad: op het kruispunt van de Lange Mare en de Haarlemmerstraat.

Armoede en eenzaamheid nemen toe, ook in Leiden. Daar horen kerken iets aan te doen, vindt Jan Kruidhof. Hij is initiatiefnemer van Stichting Voor Elkaar Leiden, een nieuwe diaconaal platform, dat afgelopen vrijdag officieel van start ging. Het doel van het platform is activiteiten van uit kerken, christelijke instellingen en verenigingen te bundelen.

Back to top
Back to top